Logo Linde Coaching

……….grensverleggend!

Enkele sagen en mythen:

 

De Kelten en de Germanen:

Bij de Kelten en de Germanen werd de lindeboom gezien als heilige boom. In de boom zou de godin Freya, de godin van de liefde, vruchtbaarheid, huiselijk geluk en gerechtigheid wonen. Ze was de geest van de Linde en beschermster van huizen, kerken en bronnen.

Een legende uit het Duitse Wessobrunn, waar Hertog Tassilo onder het bladerdak van een lindeboom in slaap viel en droomde over drie borrelende bronnen, die samenvloeiden tot een kruis. Waaruit een trap naar de hemelpoort leidt waarover engelen op en neer zweefden om water op te scheppen. Bovenaan de trap stond de Heilige Petrus. Bij het  wakker worden zocht hij de bron en liet er in het jaar  753 een Benedictijner klooster bouwen ter ere van de apostel Petrus.

 

De (oude) Grieken:

Hieronder zijn twee mythen beschreven met betrekking tot de Linde.

Philemoon en Baukis gaat over deze vorm van liefde  en huwelijkstrouw. Dit oude echtpaar ontving de, als eenvoudig uitziende wandelaars, Zeus en zijn zoon Hermes op een gastvrije manier en zij werden beloond met het priesterschap van zijn tempel. Toen zij tegelijkertijd  stierven veranderden Philemoon in een Eik en Baukis in een Linde. Deze strengelden zich, als teken van eeuwige trouw en liefde ineen.

En de mythe van de Linde die werd bewoond door de bosgeest Philyra. Zij was een bosnimf die gemeenschap had met  Saturnus nadat zij door hem was verleid in de vorm van een paard. Hieruit is Cheiron de Centaur voort gekomen. Philyra schaamde zich en verzocht haar vader, een titaan, haar te veranderen in een Linde.

 

Een legende uit België:

Een rijke ridder vierde feest op de dag dat de duivel hem zou meenemen naar de hel. Zij zouden elkaar onder de Linde ontmoeten. Hij dronk nog  één beker wijn op verzoek van zijn gasten en toostte op de Heilige Gertruda. Hierna ging hij naar de Linde. De duivel zag Heilige Gertruda zitten achterop het paard bij de ridder en kon de ridder niet meer meenemen. De ridder wijdde hierna zijn leven aan God.

 

Scandinavische mythologie:

Hier is de boom de verblijfplaats van elfen en feeën. Zij zijn de beschermgeesten van erf en huis. Zij beschermen het gezin, de familie of zelfs het hele dorp. 

 

Poolse mythologie:

Door een ter dood veroordeelde werd een Mariabeeld van lindehout gesneden. Dit werd gezien als teken van God en de veroordeelde werd  vrij gesproken. Hij zette het beeldje in een Linde die voortaan ook in de winter groen bleef.

 

 

Bronmateriaal:

Literatuur:    Griekse mythen en sagen van Gustav Schwab

                    De symboliek van bomen van Abe J. van der Veen

Internet:       Wikipedia

Betekenis van bomen door Tom Westeneng

UA-58210249-1